top of page
Search

ההשפעה של העישון על העצמות

Updated: Jun 22, 2021

כבר ברור לכולם מהם הנזקים (ضَرَر רבים: أَضْرَار) הנגרמים מעישון (تَدْخِين) ואיך הוא משפיע על הריאות והלב (الرِّئَات وَالْقَلْب), אך האם ידעתם שהעישון גם משפיע על העצמות (عَظْم רבים: عِظَام)?


התפתחות (تَطْوِير) העצמות בגופך מתחילה עוד מהיותך תינוק (طِفْل רבים: أَطْفَال), והן נבנות עד לגיל 30. אם אתה מתחיל לעשן מגיל צעיר אתה צריך לדעת שאתה לא רק פוגע בריאות ובנשימה שלך, אלא גם בהתפתחות העצמות שיתחילו להיחלש ולהצטמצם, יותר מאלו שלא מעשנים (مُدَخِّن). העישון מזיק לעצמות גם בשנות הארבעים והחמישים (سِنّ اَلْأَرْبَعِينَات وَاَلْخَمْسِينَات) לחייך. העישון גורם לאישה לאבד את הורמון האסטרוגן (هُرْمُون الاستروجين), הורמון שחשוב מאוד לבריאות העצמות.


אז איך העישון מזיק בפועל לעצמות?


הניקוטין והרעלים (سَمّ רבים سُمُوم) הנמצאים בסיגריות (سِيجَارَة רבים سَجَايِر) משפיעים על העצמות בדרכים שונות ומגוונות. עשן (دُخَان) הסיגריות מייצר כמויות עצומות של רדיקלים חופשיים (أَلْجُذُور الْحُرَّة) קטנטנים שתוקפים את מנגנוני ההגנה הטבעיים בגוף. התוצאה היא שרשרת (سِلْسِلَةُ רבים: سَلَاسِل) של נזקים המגיעים לכל חלקי הגוף, פוגעים והורגים את התאים (خَلِيَّة רבים خَلَايَا), האיברים (عُضْو רבים أَعْضَاء) וההורמונים ששומרים על בריאות העצמות.


הרעלים הנוצרים מהעישון מפרים את האיזון (إِخْلَال التَّوَازُن) של ההורמונים, כמו הורמון האסטרוגן שהזכרנו, שהעצמות זקוקות לו על מנת להישאר חזקות. העישון גורם גם לשינויים (تَغْيِيرَات) המזיקים לעצמות, כמו הגדלת רמת הורמון הקורטיזול שגורם להתמוטטות העצמות. מחקרים (بَحْث רבים: أَبْحَاث) מצביעים כי העישון גורם לעצירת פעילות הורמון הקלציטונין, שעוזר לבנות את העצמות.


ואם זה לא מספיק, העישון גם פוגע בכלי הדם (وِعَاء دَمَوِيّ רבים: أَوْعِيَة دَمَوِيَّة) ומונע את זרימת הדם (دَم) הנושא עמו חמצן (أُكْسِجِين). הפגיעה בכלי דם משפיעה על העצבים (عَصَب רבים أَعْصَاب) הנמצאים בכפות הרגליים (قَدَم זוגי: قَدَمِين) והאצבעות ומגדילה את הסיכוי לנפילות ושבירת עצמות.


האם בריאות העצמות משתפרת כשמפסיקים לעשן?


בניית העצמות הוא תהליך איטי (بَطِيئ), כך שתיקון (إِصْلَاح) הנזק ייקח זמן רב, וישנם גם נזקים שאי אפשר לתקנם. אחד המחקרים בנושא חשף כי לאחר הפסקה של שנה מעישון, חל שיפור בעצמות של נשים בגיל המעבר (سِنّ الْيَأْس) לעומת אלו שעדיין המשיכו לעשן.


המסקנה המתבקשת היא שלא כדאי להתחיל לעשן, ואם כבר התחלתם תפסיקו לפני שיהיה מאוחר מידי.

 
 
 

コメント


  • Facebook
  • TikTok

© 2019 kaus. All Rights Reserved.

bottom of page